Hoppa till innehåll

Är du utsatt för brott i nära relation?

  • av
Är du utsatt för brott i nära relation

Är du utsatt för brott i nära relation men vet inte hur du ska gå vidare? Så här kan processen se ut när man vill ta det första steget och anmäla. 

Det är viktigt att upprätta en polisanmälan om man vill att ärendet ska gå vidare och prövas i domstol. Polisanmälan kan göras genom att ringa polisen på telefonnummer 114 14 eller genom att besöka närmsta polisstation. Om det är en akut nödsituation kan du ringa 112. 

Du har rätt att hos polisen begära ett målsägandebiträde (advokat eller biträdande jurist) som juridiskt kan biträda dig och stötta dig under processen och du kan även namnge ett specifikt målsägandebiträde som du önskar. Polisen framför detta till åklagare och domstol för att målsägandebiträdet ska förordnas av domstolen. Staten står för kostnaden om ett målsägandebiträde förordnas av domstolen. Det går bra att ta kontakt med advokaten/juristen innan polisanmälan. Målsägandebiträdet har tystnadsplikt. 

Du och målsägandebiträdet bör träffas innan ett polisförhör och har sedan kontakt under hela processen. Målsägandebiträde närvarar sen även vid polisförhöret. 

Du kan få ytterligare stöd av socialtjänsten, Brottsofferjouren och kvinnojourer. Vid kontakt med sjukvården kan du även få en samtalskontakt via dem.

Vi på Advokatfirman Libre åtar oss uppdrag som målsägandebiträde. Vill du veta mer får du gärna kontakta oss

Fri rådgivning
close slider    Vi använder cookies för att förbättra upplevelsen av vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du detta. View more
    Helt okej för mig!